სიახლეების ხაზი
შემოგვიერთდით
  • 5 საკვები, რომელიც წონაში არ მოგამატინებთ - მიიღეთ ცხიმიანი პროდუქტი თავისუფლად

    5 საკვები, რომელიც წონაში არ მოგამატინებთ - მიიღეთ ცხიმიანი პროდუქტი თავისუფლად
    5 თვის და 3 კვირის უკან
    Aa Aa
    გაზიარება:

    ავოკადო

    ავოკადო არის ერთ-ერთი მცენარეული პროდუქტი, რომელიც შეიცავს ყველაზე მეტ ცხიმს. იგი შედგება დაახლოებით 67% მონოუჯერი ცხიმისგან, რაც ხელს უწყობს კარგი ქოლესტერინის გაზრდას და ცუდი ქოლესტერინის და ტრიგლიცერიდების შემცირებას. ეს არის ბოჭკოების შესანიშნავი წყარო და დაბალი ნახშირწყლებით, რაც შესანიშნავია დიაბეტით დაავადებულთათვის. ის მდიდარია B, C, E და K ვიტამინებით, ასევე კალიუმით, მაგნიუმით და ფოლიუმის მჟავით.

    ორაგული

    ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით მდიდარი ორაგული ითვლება „სუპერთევზად“. ორაგულში ნაპოვნი პოლიუჯერი ცხიმები ხელს უშლის სისხლის შედედებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს გულის შეტევა და ასევე იცავს არარეგულარულ გულისცემას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს უეცარი სიკვდილი. ორაგული არის ჯანსაღი ცხოველური ცილის წყარო და დაბალია გაჯერებული ცხიმებითა და ქოლესტერინით.

    ჩიას თესლი

    კვლევებმა აჩვენა, რომ ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავების რეგულარული მოხმარება არის ტვინის ჯანმრთელობის შენარჩუნების გასაღები და ჩიას თესლები შეიძლება დაგეხმაროთ ამაში. ისინი ითვლებიან სუპერპროდუქტებად, რადგან მდიდარია ომეგა -3-ით და არის ცილის, კალციუმის, ფოსფორის და თუთიის კარგი წყარო. მათი მოხმარება იწვევს მადის დაქვეითებას, ქოლესტერინის დონის შემცირებას და ნაწლავების ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას.

    ნუში

    სხვა თხილის მსგავსად, ნუშიც მდიდარია მონოუჯერი ცხიმებით. კვლევებმა აჩვენა, რომ თხილის ჭამა ხელს უწყობს ანთების შემცირებას და ინსულინის წინააღმდეგობას. ნუში განსაკუთრებით დაკავშირებულია გულის ჯანმრთელობასთან, რადგან ისინი ხელს უწყობენ მთლიანი და LDL ქოლესტერინის დონის შემცირებას და აქვთ ანტიოქსიდანტური თვისებები. თუმცა, უნდა გახსოვდეთ, რომ ის მაღალკალორიულია.

    ზეითუნის ზეთი

    ზეითუნის ზეთი მდიდარია მონოუჯერი ცხიმებით და დაბალია გაჯერებული ცხიმებით. ზეითუნის ზეთის ჯანმრთელობის სარგებელი გამოწვეულია მისი ანთების საწინააღმდეგო და ანტიოქსიდანტური თვისებებით. კვლევებმა აჩვენა, რომ ადამიანებს, რომლებიც მეტ ზეითუნის ზეთს მოიხმარენ, აქვთ გულის დაავადებების, გარკვეული სახის კიბოს და დემენციის განვითარების რისკი.