ინგრედიენტები:
დაახლოებით 50-60 ვაზის ფოთოლი ან კომბოსტო
1 ჭიქა ბრინჯი, გარეცხილი
1/2 ფუნტი ძროხის ან ცხვრის ხორცი
1 საშუალო ზომის ხახვი, წვრილად დაჭრილი
2 სუფრის კოვზი ტომატის პასტა
1/4 ჭიქა დაჭრილი ახალი ოხრახუში
1/4 ჭიქა დაჭრილი ახალი კამა
1/4 ჭიქა დაჭრილი ახალი პიტნა (სურვილისამებრ)
1/4 ჭიქა ფიჭვის კაკალი (სურვილისამებრ)
2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი
1 ლიმონის წვენი
მარილი და პილპილი გემოვნებით
წყალი ან ბულიონი
წვენისთვის:
2 ჭიქა ქათმის ან ბოსტნეულის ბულიონი
1/4 ჭიქა ლიმონის წვენი
2 სუფრის კოვზი კარაქი ან ზეითუნის ზეთი
1 სუფრის კოვზი ტომატის პასტა
მარილი და პილპილი გემოვნებით
ინსტრუქციები:
მოამზადეთ ყურძნის ფოთლები:
თუ ყურძნის ფოთლებს იყენებთ, ამოიღეთ ისინი ქილიდან, ჩამოიბანეთ ცივი წყლით, რომ ზედმეტი მარილწყალი მოაშოროთ და ფრთხილად გამოაცალეთ ისინი დახეულის გარეშე. თუ იყენებთ ახალ ყურძნის ფოთლებს, გახეხეთ მდუღარე წყალში 1-2 წუთის განმავლობაში, სანამ არ დარბილდება, შემდეგ ჩამოიბანეთ ცივი წყლით.
მოამზადეთ შიგთავსი:
დიდ თასში შეურიეთ გარეცხილი ბრინჯი, საქონლის ხორცი ან ცხვრის ხორცი, წვრილად დაჭრილი ხახვი, ტომატის პასტა, დაჭრილი ოხრახუში, კამა, პიტნა (თუ იყენებთ), ფიჭვის კაკალი (თუ იყენებთ), ზეითუნის ზეთი, ლიმონის წვენი, მარილი და პილპილი. . კარგად აურიეთ სანამ ყველა ინგრედიენტი საფუძვლიანად არ გაერთიანდება.
მოახვიეთ ტოლმა:
დადეთ ყურძნის ფოთოლი სიბრტყეზე სუფთა ზედაპირზე, ვენის გვერდით ზემოთ. ფოთლის ღეროს ბოლოსთან მოათავსეთ შიგთავსის მცირე რაოდენობა (დაახლოებით 1-2 სუფრის კოვზი ფოთლის ზომის მიხედვით). ფოთლის გვერდები გადაახვიეთ შიგთავსზე, შემდეგ გააბრტყელეთ ქვემოდან ზემოდან, შექმენით მჭიდრო რულეტი. გაიმეორეთ დარჩენილი ფოთლებით და შევსებით.
მოხარშეთ ტოლმა:
დიდი ქოთნის ფსკერზე მოათავსეთ ნებისმიერი დახეული ან გამოუსადეგარი ყურძნის ფოთოლი, რათა ტოლმა არ დარჩეს. ტოლმა დავალაგოთ ქვაბში ფენებად, ნაკერით ქვემოთ, მჭიდროდ შეფუთოთ.
მოამზადეთ სოუსი და მოხარშეთ:
ცალკე თასში აურიეთ ქათმის ან ბოსტნეულის ბულიონი, ლიმონის წვენი, კარაქი ან ზეითუნის ზეთი, ტომატის პასტა, მარილი და პილპილი. ჩაასხით სოუსი ქვაბში ტოლმას. ტოლმას პირდაპირ ზემოდან მოათავსეთ თბოგამტარი ფირფიტა ან თავსახური, რათა არ გაფუჭდეს ხარშვისას.
ხარშეთ:
ქვაბი მიიყვანეთ ადუღებამდე საშუალო და მაღალ ცეცხლზე, შემდეგ შეამცირეთ ცეცხლი დაბალ ცეცხლზე. დააფარეთ სახურავი და ადუღეთ ნელა დაახლოებით 45 წუთიდან 1 საათამდე, ან სანამ ბრინჯი მოიხარშება და ყურძნის ფოთლები არ გახდება რბილი.
მიირთვით:
ფრთხილად ამოიღეთ ტოლმა ქვაბიდან ლანგარზე. მოხარშული სითხის ნაწილი დაასხით ტოლმას. მიირთვით ცხელი ან ოთახის ტემპერატურაზე, სურვილისამებრ მორთეთ დამატებითი ახალი მწვანილებით.