ქათმის პიკატა კლასიკური იტალიური კერძია, რომელიც არომატული და შედარებით მარტივი მოსამზადებელია. აქ არის მარტივი რეცეპტი გემრიელი ქათმის პიკატასთვის:
ინგრედიენტები:
4 ქათმის მკერდი ძვლის გარეშე
მარილი და პილპილი, გემოვნებით
1/2 ჭიქა უნივერსალური ფქვილი
2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი
4 სუფრის კოვზი უმარილო კარაქი, გაყოფილი
1/2 ჭიქა ქათმის ბულიონი
1/4 ჭიქა ახალი ლიმონის წვენი (დაახლოებით 1-2 ლიმონი)
1/4 ჭიქა კაპერსი, გამოწურული
1/4 ჭიქა დაჭრილი ახალი ოხრახუში
ინსტრუქციები:
მოამზადეთ ქათამი:
მოათავსეთ ქათმის მკერდი პლასტმასის ან პერგამენტის ქაღალდის ორ ფურცელს შორის. გამოიყენეთ ხორცის ჩაქუჩი ან მოძრავი ქინძისთავი, რომ დაასხით ისინი თანაბარ სისქემდე, დაახლოებით 1/2 ინჩი. თითოეული ქათმის მკერდის ორივე მხარე მოაყარეთ მარილი და პილპილი. ქათმის მკერდი ჩაასხით ფქვილში, გადაავლეთ ზედმეტი.
მოხარშეთ ქათამი:
გააცხელეთ ზეითუნის ზეთი დიდ ტაფაზე საშუალო და მაღალ ცეცხლზე. დაუმატეთ 2 სუფრის კოვზი კარაქი. როგორც კი კარაქი გადნება და ქაფს დაიწყებს, დაამატეთ ქათმის მკერდი. მოხარშეთ 3-4 წუთის განმავლობაში თითო მხარეს, ან სანამ ოქროსფერი არ გახდება და არ მოიხარშება. შიდა ტემპერატურა უნდა მიაღწიოს 165°F (74°C). მოხარშული ქათამი გადაიტანეთ თეფშზე და გადააფარეთ ფოლგა, რომ გახურდეს.
გააკეთე სოუსი:
იმავე ტაფაში დაამატეთ ქათმის ბულიონი, ლიმონის წვენი და კაპერსი. გამოიყენეთ ხის კოვზი ტაფის ძირიდან მოყავისფრო ნაჭრების გასაფხეკით. მიღებული მასა მიიყვანეთ ადუღებამდე და ადუღეთ 2-3 წუთის განმავლობაში, ან სანამ სოუსი ოდნავ შემცირდება.
დაასრულეთ სოუსი:
შეამცირეთ ცეცხლი დაბალ ცეცხლზე და შეურიეთ დარჩენილი 2 სუფრის კოვზი კარაქი, სანამ არ გადნება და სოუსი ოდნავ შესქელდება. გასინჯეთ და საჭიროების შემთხვევაში შეცვალეთ სუნელი მარილით და პილპილით.
შეუთავსეთ და მიირთვით:
დააბრუნეთ ქათმის მკერდი ტაფაში, მოაყარეთ ცოტაოდენი სოუსი. მოხარშეთ კიდევ 2 წუთი, ან გაცხელებამდე.
მორთეთ და მიირთვით:
მოაყარეთ დაჭრილი ოხრახუში და მაშინვე მიირთვით. ქათმის პიკატა კარგად უხდება პასტას, ბრინჯს ან უბრალო მწვანე სალათს.