წარმოგიდგენთ კლასიკური Chana Masala-ს რეცეპტს, პოპულარული ინდური კერძი, რომელიც მომზადებულია წიწიბურით, სანელებლებიანი პომიდვრის სოუსში. ეს არის გულიანი, არომატული და შესანიშნავია ბრინჯთან ან ნაანთან ერთად.
ინგრედიენტები
ჭანასთვის (წიწილა):
1 ჭიქა ჩირი (ან 2 ქილა მოხარშული წიწიბურა, გამოწურული და გარეცხილი)
წყალი (დასველებისა და მომზადებისთვის)
მასალასთვის:
2 სუფრის კოვზი ზეთი (ბოსტნეული, კანოლა ან ნაღები)
1 დიდი ხახვი, წვრილად დაჭრილი
2-3 კბილი ნიორი, დაჭრილი
1-დიუმიანი ჯანჯაფილის ნაჭერი, გახეხილი
2 მწვანე წიწაკა, დაჭრილი (მორგება გემოვნებით)
2 დიდი პომიდორი, წვრილად დაჭრილი (ან 1 ჭიქა დაკონსერვებული ტომატის პიურე)
1 ჩაის კოვზი კურკუმას ფხვნილი
1 ჩაის კოვზი დაფქული კუმინი
1 ჩაის კოვზი დაფქული ქინძი
1 ჩაის კოვზი Garam Masala
1 ჩაის კოვზი დაფქული კუმინი
1 ჩაის კოვზი წითელი ჩილის ფხვნილი (მორგება გემოვნებით)
1 ჩაის კოვზი ამჩური (მანგოს ხმელი ფხვნილი) ან ლიმონის წვენი (სურვილისამებრ, სიმკვრივისთვის)
1 ჩაის კოვზი მარილი (ან გემოვნებით)
1 ჭიქა წყალი (მოასწორეთ საჭიროებისამებრ)
ახალი კილანტრო, დაჭრილი (გარნირებისთვის)
ინსტრუქციები
წიწიბურის მომზადება (თუ გამომშრალს იყენებთ):
დაალბეთ: გამხმარი წიწილა ჩამოიბანეთ და გააჩერეთ უამრავ წყალში ღამით ან მინიმუმ 8 საათის განმავლობაში.
მოხარშეთ: გაჟღენთილი წიწაკა გადაწურეთ, მოათავსეთ დიდ ქვაბში სუფთა წყლით და მიიყვანეთ ადუღებამდე. შეამცირეთ სითბო და ხარშეთ 45 წუთიდან 1 საათამდე, სანამ არ დარბილდება. ალტერნატიულად, შეგიძლიათ გამოიყენოთ წნევის გაზქურა ან მომენტალური ქვაბი უფრო სწრაფი მომზადებისთვის. გადაწურეთ და გააჩერეთ.
ჭანა მასალას მომზადება:
გააცხელეთ ზეთი: დიდ ტაფაში ან ტაფაზე გააცხელეთ ზეთი საშუალო ცეცხლზე.
მოშუშეთ ხახვი: დაუმატეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და მოშუშეთ სანამ არ გახდება ოქროსფერი, დროდადრო ურიეთ.
დაამატეთ ნიორი და ჯანჯაფილი: შეურიეთ დაფქული ნიორი, გახეხილი ჯანჯაფილი და დაჭერით მწვანე წიწაკა. მოხარშეთ 1-2 წუთის განმავლობაში, სანამ არ გახდება სურნელოვანი.
დაამატეთ პომიდორი: დაამატეთ დაჭრილი პომიდორი ან ტომატის პიურე. მოხარშეთ სანამ პომიდორი არ გაფუჭდება და ზეთი არ დაიწყებს ნარევიდან გამოყოფას.
სანელებლები: დაუმატეთ კურკუმას ფხვნილი, დაფქული ცილი, დაფქული ქინძი, გარამ მასალა, წითელი ჩილის ფხვნილი და მარილი. კარგად აურიეთ და მოხარშეთ რამდენიმე წუთის განმავლობაში, რათა სანელებლები ტომატის ნარევს შეერწყას.
დაამატეთ წიწიბურა: მოხარშული წიწაკა შეურიეთ, დარწმუნდით, რომ კარგად არის დაფარული მასალათი. დაუმატეთ 1 ჭიქა წყალი და აურიეთ.
ადუღეთ: მიიყვანეთ ადუღებამდე, შემდეგ შეამცირეთ სითბო და გააჩერეთ 10-15 წუთის განმავლობაში, ან სანამ წიწიბურა არ შეიწოვება გემოს და გრავი თქვენი გემოვნებით შესქელდება.
დაარეგულირეთ გემო: დააგემოვნეთ და საჭიროების შემთხვევაში შეცვალეთ სუნელი. თუ გნებავთ, დაამატეთ ჩაის კოვზი ამჩური ან ლიმონის წვენი მწარე გემოს მისაღებად.
გარნირი: სუფრასთან მიტანის წინ მოაყარეთ ზემოდან დაჭრილი ახალი კილანტრო.
მიირთვით ცხელი ორთქლზე მოხარშულ ბასმატის ბრინჯთან, ჯერა ბრინჯთან ან ნაანთან, როტისთან ან პარატასთან ერთად.
ასევე შეგიძლიათ მიირთვათ იოგურტის ან მარტივი კიტრის სალათით.