კვერცხის მწნილი არის გემრიელი და მჟავე საჭმელი, რომლის მომზადებაც საოცრად მარტივია სახლში.
ინგრედიენტები
6 დიდი კვერცხი
1 ჭიქა თეთრი ძმარი (ან ვაშლის სიდრი ძმარი უფრო რბილი გემოსთვის)
1/2 ჭიქა წყალი
1 სუფრის კოვზი შაქარი
1 სუფრის კოვზი მარილი
2 კბილი ნიორი, გაფცქვნილი და დაფქული
1 ჩაის კოვზი მდოგვის თესლი
1 ჩაის კოვზი შავი პილპილის მარცვლები
1 ჩაის კოვზი კამა თესლი (ან ახალი კამა რამდენიმე ყლორტი)
1/2 ჩაის კოვზი დაფქული წითელი წიწაკის ფანტელები (სურვილისამებრ, სითბოსთვის)
1 პატარა ხახვი, დაჭრილი (სურვილისამებრ, დამატებითი არომატისთვის)
1 დაფნის ფოთოლი (სურვილისამებრ)
ინსტრუქციები
მყარად მოხარშეთ კვერცხები:
კვერცხები მოათავსეთ ქვაბში და დაასხით ცივი წყალი.
წყალი მიიყვანეთ ადუღებამდე საშუალო და მაღალ ცეცხლზე.
როგორც კი ადუღდება, ტაფას გადახურეთ, გადმოდგით ცეცხლიდან და გააჩერეთ კვერცხები 12 წუთის განმავლობაში.
12 წუთის შემდეგ კვერცხები გადაიტანეთ ყინულის წყალში, რომ გაგრილდეს რამდენიმე წუთის განმავლობაში. გააცალეთ კვერცხები, როგორც კი საკმარისად გაცივდება.
მოამზადეთ მწნილის მარილწყალი:
პატარა ქვაბში შეურიეთ ძმარი, წყალი, შაქარი და მარილი.
ნარევი მიიყვანეთ ადუღებამდე, ურიეთ სანამ შაქარი და მარილი არ გაიხსნება.
გადმოდგით ცეცხლიდან და ოდნავ გააგრილეთ.
ჩაალაგე ქილები:
სუფთა მინის ქილაში მოათავსეთ ნივრის კბილი, მდოგვის მარცვლები, წიწაკის მარცვლები, კამას მარცვლები (ან ახალი კამა), წითელი წიწაკის ფანტელები (თუ იყენებთ), ხახვის ნაჭრები (თუ იყენებთ) და დაფნის ფოთოლი (თუ იყენებთ).
ქილაში ფრთხილად ჩაამატეთ გაფცქვნილი კვერცხები.
დაამატეთ მარილწყალი:
კვერცხებს დაასხით თბილი (არა ცხელი) მწნილის მარილწყალი, დარწმუნდით, რომ ისინი მთლიანად დაფარულია.
ნაზად შეეხეთ ქილას ჰაერის ბუშტების გასათავისუფლებლად.
დახურეთ და შედგით მაცივარში:
დახურეთ ქილა მჭიდროდ დახურული სახურავით.
შედგით ქილა მაცივარში ჭამამდე მინიმუმ 3 დღით ადრე, რათა გემოები განვითარდეს. საუკეთესო შედეგისთვის, დატოვეთ ისინი 1-2 კვირის განმავლობაში.
შენახვა
გაგრილება: მწნილი კვერცხები შეინახეთ მაცივარში. ისინი კარგად დარჩებიან 1 თვემდე.
მირთმევა: მიირთვით მწნილი კვერცხები, როგორც საჭმლის, მადისაღმძვრელი, ან სალათებში.