აქ არის კლასიკური რეცეპტი ავთენტური იტალიური ტირამისუს, რომელიც მდიდარია, კრემისებური და გემრიელი!
ინგრედიენტები:
ყავის ნარევისთვის:
1 ჭიქა ძლიერი მოხარშული ყავა (გაციებული)
2 სუფრის კოვზი ყავის ლიქიორი (როგორც კაჰლუა ან მარსალა ღვინო, სურვილისამებრ)
კრემის ნარევისთვის:
4 დიდი კვერცხის გული
1/2 ჭიქა გრანულირებული შაქარი
2/3 ჭიქა რძე
1 ჭიქა მძიმე კრემი
1 ჭიქა ყველი მასკარპონე (ოთახის ტემპერატურის)
1 ჩაის კოვზი ვანილის ექსტრაქტი
აწყობისთვის:
24 ლედი თითების ნამცხვარი (სავოიარდი)
უშაქრო კაკაოს ფხვნილი (მტვრის მოსაშორებლად)
შავი შოკოლადის ნატეხები (სურვილისამებრ, დეკორაციისთვის)
ინსტრუქციები:
მოამზადეთ ყავის ნარევი:
Brew Coffee: მოადუღეთ ფინჯანი ძლიერი ყავა და გაცივდით. თუ იყენებთ, დაამატეთ ყავის ლიქიორი. დააყენეთ განზე.
გააკეთეთ კრემის ნარევი:
ათქვიფეთ კვერცხის გული და შაქარი: ცეცხლგამძლე თასში ათქვიფეთ კვერცხის გული და გრანულირებული შაქარი. თასი დადგით ადუღებულ წყალზე (ორმაგი ქვაბი) და ურიეთ განუწყვეტლივ, სანამ ნარევი გაფერმკრთალდება და ოდნავ შესქელდება (დაახლოებით 5 წუთი).
დაუმატეთ რძე: თანდათან ათქვიფეთ რძე და განაგრძეთ თქვეფა, სანამ ნარევი არ შესქელდება და კოვზის უკანა მხარეს არ დაიფარება (დაახლოებით 5-7 წუთი). გადმოდგით ცეცხლიდან და ოდნავ გააგრილეთ.
ათქვიფეთ კრემი: ცალკე თასში ათქვიფეთ მძიმე ნაღები, სანამ არ ჩამოყალიბდება მყარი მწვერვალები.
შეუთავსეთ მასკარპონეს: სხვა თასში ნაზად მოაყარეთ მასკარპონეს ყველი და ვანილის ექსტრაქტი გაცივებულ კვერცხის ნარევში, სანამ გლუვი არ გახდება. შემდეგ მოვაყაროთ ათქვეფილი ნაღები, სანამ მთლიანად არ გახდება ერთგვაროვანი და კრემისებური.
შეაგროვეთ ტირამისუ:
Dip Ladyfingers: სწრაფად ჩაასველეთ თითოეული ლედიფინგერი ყავის ნარევში (არ დაასველოთ, უბრალოდ ჩაასველეთ) და მოაწყეთ ფენა 9x9 დიუმიანი ჭურჭლის ან მსგავსი ზომის კერძის ძირში.
კრემის ფენა: კრემის ნარევის ნახევარი წაუსვით ლედი თითების ფენას.
გაიმეორეთ ფენები: დაამატეთ კიდევ ერთი ფენა ჩაღრმავებული ლედი თითებით, რასაც მოჰყვება დარჩენილი კრემის ნარევი.
გაცივება: დააფარეთ კერძი და შედგით მაცივარში მინიმუმ 4 საათით, სასურველია მთელი ღამით, რათა გემოები გაერთიანდეს და დესერტი დადგეს.
მიირთვით:
მტვერი და გარნირი: სუფრასთან მიტანის წინ მოაყარეთ ზემოდან უშაქრო კაკაოს ფხვნილი და სურვილისამებრ მორთეთ შოკოლადის ნატეხებით.
რჩევები:
კვერცხის უსაფრთხოება: თუ თქვენ გაწუხებთ უმი კვერცხის გამოყენება, იფიქრეთ პასტერიზებული კვერცხების ან რეცეპტის გამოყენებით, რომელიც კვერცხის გულებს უფრო საფუძვლიანად ამზადებს.
სერვირების ზომა: ტირამისუ შეიძლება დამზადდეს ცალკეულ ჭიქებში უფრო ელეგანტური პრეზენტაციისთვის.