შვრიის შოკოლადის ნამცხვრის ჭიქები ტრადიციული ფუნთუშების სახალისო ტრიალია და მათი მომზადება მარტივია! ეს ნამცხვრის ჭიქები რბილი, საღეჭი და სავსეა შოკოლადის სიკეთით. აქ არის რეცეპტის ჯანსაღი ვერსია, რომელიც მაინც აკმაყოფილებს თქვენს ტკბილ კბილს შაქრის გადაჭარბების გარეშე.
ჯანსაღი შვრიის შოკოლადის ნამცხვრის ჭიქების რეცეპტი
ინგრედიენტები:
1 ჭიქა ნაგლინი შვრია (საჭიროების შემთხვევაში გამოიყენეთ უგლუტენო შვრია)
1/2 ჭიქა ნუშის ფქვილი (ან მთელი ხორბლის ფქვილი)
1/4 ჭიქა ქოქოსის ფქვილი (სურვილისამებრ, მაგრამ მატებს სასიამოვნო ტექსტურას)
1/4 ჩაის კოვზი საცხობი სოდა
1/4 ჩაის კოვზი დარიჩინი (სურვილისამებრ დამატებითი არომატისთვის)
1/4 ჩაის კოვზი მარილი
1/4 ჭიქა ქოქოსის ზეთი (მდნარი, ან შეგიძლიათ გამოიყენოთ კარაქი ან ნაღები)
1/4 ჭიქა ნეკერჩხლის სიროფი (ან თაფლი ან ქოქოსის შაქარი)
1 დიდი კვერცხი (ან სელის კვერცხი ვეგანური ვერსიისთვის)
1 ჩაის კოვზი ვანილის ექსტრაქტი
1/2 ჭიქა მუქი შოკოლადის ჩიფსები (70% კაკაო ან მეტი ჯანსაღი შოკოლადისთვის)
1/4 ჭიქა დაჭრილი თხილი (სურვილისამებრ - ნიგოზი, ნუში ან პეკანი მშვენივრად მუშაობს)
ინსტრუქციები:
გააცხელეთ ღუმელი 350°F-ზე (175°C) და მაფინის ფორმას წაუსვით ცხიმი ან მოათავსეთ მაფინის ფენები. დაგჭირდებათ მაფინის ფორმა 12 ჭიქით.
შეურიეთ მშრალი ინგრედიენტები: საშუალო თასში შეურიეთ გაბრტყელებული შვრია, ნუშის ფქვილი, ქოქოსის ფქვილი (თუ იყენებთ), საცხობი სოდა, დარიჩინი და მარილი. კარგად მოურიეთ, რომ გაერთიანდეს.
მოამზადეთ სველი ინგრედიენტები: ცალკე თასში ათქვიფეთ გამდნარი ქოქოსის ზეთი, ნეკერჩხლის სიროფი, კვერცხი და ვანილის ექსტრაქტი, სანამ გლუვი და სრულად არ შეიწოვება.
შეუთავსეთ სველი და მშრალი ინგრედიენტები: ჩაასხით სველი ინგრედიენტები მშრალ ინგრედიენტებში და ურიეთ სანამ ყველაფერი კარგად არ აირია. ცომი ოდნავ სქელი იქნება, მაგრამ ადვილად უნდა ერწყმოდეს.
დაამატეთ შოკოლადის ჩიფსები და თხილი: მოაყარეთ მუქი შოკოლადის ჩიფსები და თხილი (თუ იყენებთ). ცომი უნდა იყოს მკვრივი, შოკოლადისა და თხილის ნაჭრებით გადანაწილებული.
შეავსეთ მაფინის ფორმა: კოვზით ამოიღეთ ფუნთუშეულის ცომი და თანაბრად გაანაწილეთ მაფინის 12 ჭიქაზე. ცომი ნაზად დაჭერით თითოეულ თასში, რომ ოდნავ შეკუმშოს, მაგრამ ზემოდან ოდნავ მომრგვალებული დატოვეთ. ცომი უნდა ამოვიდეს თითოეული მაფინის ჭიქის კიდეების ზემოთ.
გამოცხობა: გამოაცხვეთ 12-15 წუთის განმავლობაში, ან სანამ კიდეები არ გახდება ოქროსფერი და ზემოდან არ გაიყინება. დააკვირდით მათ, რათა თავიდან აიცილოთ ზედმეტი გამოცხობა - ფუნთუშები მაინც ოდნავ რბილი უნდა გამოიყურებოდეს ცენტრში, რადგან გაციებისას ისინი გამკვრივდება.
გაცივება: ქუქი-ფაილების ჭიქები გააცივეთ მაფინის ფორმაში 5 წუთით, სანამ მავთულის თაროზე გადაიტანეთ, რომ მთლიანად გაგრილდეს. ეს ეხმარება მათ ფორმის შენარჩუნებაში.
მიირთვით: შვრიის შოკოლადის ნამცხვრების ჭიქები საუკეთესოდ მიირთვით გაციების შემდეგ, მაგრამ ასევე გემრიელია თბილი!
რჩევები:
შეცვალეთ თქვენი ფუნთუშების ჭიქები: შეგიძლიათ დაამატოთ ხმელი ხილი, როგორიცაა ქიშმიში ან მოცვი, რომ ცოტაოდენი საღეჭი იყოს, ან ჩაყაროთ სუფრის კოვზი ჩიას თესლი ან სელის თესლი დამატებითი კვებისთვის.
გახადეთ ისინი ვეგანური: ჩაანაცვლეთ კვერცხი სელის კვერცხებით (1 სუფრის კოვზი დაფქული სელის თესლი შერეული 3 სუფრის კოვზ წყალში, გააჩერეთ 5 წუთი, რომ შესქელდეს).
გააკეთეთ ისინი თხილის გარეშე: თუ თქვენ გჭირდებათ თხილის გარეშე ვერსია, უბრალოდ გამოტოვეთ ნუშის ფქვილი და გამოიყენეთ მეტი შვრიის ფქვილი ან მთლიანი ხორბლის ფქვილი და გამოტოვეთ თხილი.
შვრიის შოკოლადის ნამცხვრების ჭიქები არის ბოჭკოს, ჯანსაღი ცხიმების და ცოტაოდენი სიტკბოს შესანიშნავი ბალანსი. იდეალურია საჭმლის, საუზმის ან დესერტისთვის!