მუტაბალი არის უგემრიელესი შუა აღმოსავლური დიპი, რომელიც მზადდება შემწვარი ბადრიჯნის, ტაჰინის, ნივრისა და ლიმონის წვენით. ის ბაბა განუშის მსგავსია, მაგრამ, როგორც წესი, აქვს უფრო გამოხატული ტაინის გემო და ოდნავ რბილი ტექსტურა აქვს. ეს ქონდარი დიპი შესანიშნავია პიტას პურთან, ბოსტნეულთან ან მეზეს ლანგართან ერთად მირთვისთვის. აქ მოცემულია მუტაბალის მარტივი და ჯანსაღი რეცეპტი:
Mutabal (Moutabal) რეცეპტი
ინგრედიენტები:
2 საშუალო ბადრიჯანი (დაახლოებით 1 ფუნტი / 450 გრ)
1/4 ჭიქა ტაინი (სეზამის პასტა)
2 სუფრის კოვზი ახალი ლიმონის წვენი (დაახლოებით 1 ლიმონი)
2 კბილი ნიორი, დაჭრილი
2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი, პლუს მეტი მოსაშუშად
1/2 ჩაის კოვზი დაფქული კუმინი (სურვილისამებრ, დამატებითი არომატისთვის)
მარილი, გემოვნებით
ახლად დაფქული შავი პილპილი გემოვნებით
ახალი ოხრახუში, დაჭრილი (გარნირებისთვის)
ბროწეულის მარცვლები (სურვილისამებრ, დეკორაციისთვის და შეღებვისთვის)
ინსტრუქციები:
შეწვით ბადრიჯანი:
წინასწარ გააცხელეთ ღუმელი 400°F-ზე (200°C). ალტერნატიულად, შეგიძლიათ ბადრიჯანი შეწვით ღია ცეცხლზე შებოლილი არომატისთვის.
ბადრიჯანი რამდენჯერმე გახეხეთ ჩანგლით, რომ ორთქლი გამოვიდეს. მთლიანი ბადრიჯანი მოათავსეთ პერგამენტის ქაღალდზე დაფენილ საცხობ ფირფიტაზე ან პირდაპირ ღუმელის თაროზე.
გამოაცხვეთ ბადრიჯანი 30-40 წუთის განმავლობაში, ან სანამ კანი არ დაიწვება და ხორცი რბილი და არ დაიშლება. მზადყოფნა შეგიძლიათ შეამოწმოთ ბადრიჯნის ნაზად გაწურვით ან გახსნით - ის ძალიან რბილი უნდა იყოს.
თუ გრილს ამზადებთ, დროდადრო გადაატრიალეთ ბადრიჯანი, რომ ყველა მხრიდან თანაბრად მოიხარშოს.
გააგრილეთ და ამოიღეთ ხორცი:
როგორც კი ბადრიჯანი შეიბრაწება, გამოიღეთ ღუმელიდან და გააჩერეთ დაახლოებით 10-15 წუთის განმავლობაში.
ბადრიჯანი დავჭრათ სიგრძეზე, ამოიღეთ ხორცი კოვზით, კანი მოაშორეთ. შეგიძლიათ გამოიყენოთ ჩანგალი ხორცის მსუბუქად დასაფუნთავად, რათა ზედმეტი წყალი გამოუშვას.
მოამზადეთ მუტაბალი:
ბადრიჯნის ხორცი გადაიტანეთ კვების პროცესორში ან თასში (თუ უფრო მკვრივი ტექსტურა გირჩევნიათ). დაუმატეთ ტაჰინი, ლიმონის წვენი, დაჭყლეტილი ნიორი, ზეითუნის ზეთი და კუმინი (თუ იყენებთ). მოაყარეთ მარილი და ახლად დაფქული შავი პილპილი გემოვნებით.
დაამუშავეთ ან გახეხეთ ნარევი გლუვი და კრემისებური მასის მიღებამდე. თქვენ შეგიძლიათ დაარეგულიროთ ტექსტურა ცოტა მეტი ზეითუნის ზეთის ან წყლის დამატებით, თუ უფრო თხელი კონსისტენციის გსურთ.
გასინჯვა და მორგება:
დააგემოვნეთ მუტაბალი და საჭიროებისამებრ შეცვალეთ სუნელი. დაუმატეთ მეტი ლიმონის წვენი ტანგისთვის, მეტი ნიორი გემოსთვის, ან ცოტა მეტი მარილი ან კუმინი სიღრმისთვის.
მიირთვით:
მუტაბალი გადაიტანეთ კერძზე და ზემოდან სპატულით გაასწორეთ. მოაყარეთ ცოტაოდენი ზეითუნის ზეთი და მორთეთ ახლად დაჭრილი ოხრახუშით და ბროწეულის მარცვლებით (გამოყენების შემთხვევაში).
მიირთვით თბილ პიტას პურთან, ბოსტნეულის ჩხირებთან (როგორიცაა კიტრი, სტაფილო ან ნიახური), ან უფრო დიდი მეზეს ნაწილად.
არჩევითი ვარიაციები:
შებოლილი გემო: შებოლილი გემოს გასაუმჯობესებლად ბადრიჯანი შეწვით პირდაპირ ღია ცეცხლზე, სანამ კანი არ გაშავდება.
ცხარე დარტყმა: სითბოსთვის დაამატეთ ცოტა წვრილად დაჭრილი ახალი წიწაკა ან ცოტაოდენი დაფქული ჩილის ფანტელები.
რჩევები:
ტაჰინის კონსისტენცია: თუ თქვენი ტაჰინი ძალიან სქელია, შეგიძლიათ გაათხელოთ ცოტა წყლით ან მეტი ზეითუნის ზეთით, რომ მიიღოთ სასურველი სიგლუვე.
შემოთავაზებები მირთმევის შესახებ: მუტაბალი შეიძლება მიირთვათ დიპის სახით, სენდვიჩებზე გაწურული, ან თუნდაც შემწვარი ხორცზე ან ბოსტნეულზე მოასხით.
შენახვა: მუტაბალის დარჩენილი ნაწილი შეინახეთ ჰერმეტულ კონტეინერში მაცივარში 3-4 დღის განმავლობაში. მაცივარში შეიძლება ოდნავ შესქელდეს, ამიტომ სუფრასთან მიტანის წინ შეურიეთ ცოტაოდენი წყალი ან ზეითუნის ზეთი.
მუტაბალი წარმოუდგენლად მრავალმხრივი და არომატული დიპია, რომელიც არის ჯანსაღი, კრემისებრი და მდიდარია ნუტრიენტებით. ეს შესანიშნავი გზაა ბადრიჯნისა და ტაჰინის მირთმევისთვის, ლიმონისა და ნივრის დამატებით სიკაშკაშესთან ერთად. ისიამოვნეთ!