გამხმარი მარწყვის სახლში დამზადება მარტივი და მომგებიანი პროცესია, რომელიც საშუალებას გაძლევთ დატკბეთ მარწყვის ტკბილი, ინტენსიური არომატით მთელი წლის განმავლობაში. მარწყვის გაშრობა შეგიძლიათ დეჰიდრატორის ან ღუმელის გამოყენებით. ორივე მეთოდი ინარჩუნებს ნაყოფის საკვებ ნივთიერებებს და მოგცემთ გემრიელ, ბუნებრივად ტკბილ საჭმელს. აი, როგორ უნდა გავაკეთოთ ეს:
როგორ მოვამზადოთ გამხმარი მარწყვი სახლში
ინგრედიენტები:
ახალი მარწყვი (რამდენიც გსურთ გაშრობა)
1 სუფრის კოვზი ლიმონის წვენი (სურვილისამებრ, ფერისა და გემოს შესანარჩუნებლად)
1 სუფრის კოვზი თაფლი ან ნეკერჩხლის სიროფი (სურვილისამებრ, დამატებითი სიტკბოსათვის)
აღჭურვილობა:
დეჰიდრატორი (ან ღუმელი)
საცხობი ფურცელი (თუ იყენებთ ღუმელს)
პერგამენტის ქაღალდი (თუ იყენებთ ღუმელს)
ინსტრუქციები:
მეთოდი 1: დეჰიდრატორის გამოყენება
მოამზადეთ მარწყვი:
მარწყვი კარგად გარეცხეთ და გააშრეთ სუფთა პირსახოცით ან ქაღალდის პირსახოცით.
მარწყვი მოაყარეთ კანი (მოაცალეთ მწვანე ტოტები და ღეროები). შეგიძლიათ მარწყვი მთლიანად დატოვოთ, ან დაჭერით ნახევრად ან მეოთხედებად უფრო სწრაფად გასაშრობად. მათი დაჭრა დაეხმარება მათ უფრო სწრაფად და თანაბრად გაშრობაში.
თუ გსურთ მარწყვი შეინარჩუნოთ ცოცხალი, შეგიძლიათ ჩაასხით ისინი ლიმონის წვენისა და წყლის ხსნარში (დაახლოებით 1 სუფრის კოვზი ლიმონის წვენი თითო ჭიქა წყალში), რათა შეინარჩუნოს ფერი და გემო.
დაალაგეთ მარწყვი:
მომზადებული მარწყვი ერთ ფენად მოათავსეთ დეჰიდრატორ უჯრებზე, დარწმუნდით, რომ ისინი ერთმანეთს არ ემთხვევა. თუ მარწყვს ჭრით, შეეცადეთ მოათავსოთ ისინი მოჭრილი გვერდით ზემოთ, საუკეთესო შედეგისთვის.
თუ თქვენ იყენებთ ლიმონის წვენს, შეგიძლიათ ამ დროს ცოტაოდენი დაასხათ მარწყვს გემოსა და შესანარჩუნებლად.
დეჰიდრატაცია:
დააყენეთ დეჰიდრატორი 135°F (57°C), რაც ტიპიური ტემპერატურაა ხილის დეჰიდრატაციისთვის.
მარწყვი გააჩერეთ 8-12 საათის განმავლობაში, პერიოდულად შეამოწმეთ. ზუსტი დრო დამოკიდებული იქნება მარწყვის ზომაზე და მთლიანად დატოვეთ თუ დაჭრილი. მარწყვი მზადდება მაშინ, როცა შეხებაზე აღარ არის წებოვანი და აქვს ტყავისებრი ტექსტურა.
გაგრილება და შენახვა:
ხმელი მარწყვი შენახვამდე მთლიანად გაცივდეს. შეინახეთ ისინი ჰერმეტულ კონტეინერში გრილ, მშრალ ადგილას. თუ სწორად გააკეთეთ, მარწყვი უნდა გაგრძელდეს 6-12 თვე, თუ სწორად ინახება.
მეთოდი 2: ღუმელის გამოყენება
მოამზადეთ მარწყვი:
გარეცხეთ მარწყვი და გააშრეთ.
გახეხეთ და დაჭერით მარწყვი თხელ ნაჭრებად (დაახლოებით 1/8 ინჩი სისქით). რაც უფრო თხელია ნაჭრები, მით უფრო სწრაფად გაშრება.
თუ სასურველია, შეგიძლიათ დაასველოთ დაჭრილი მარწყვი ლიმონის წვენისა და წყლის ნარევში რამდენიმე წუთის განმავლობაში, რათა შეინარჩუნოთ ფერი.
მოამზადეთ საცხობი ფურცელი:
წინასწარ გააცხელეთ ღუმელი ყველაზე დაბალ ტემპერატურაზე, ჩვეულებრივ 170°F (75°C) და 200°F (90°C) შორის. რაც უფრო დაბალია ტემპერატურა, მით უფრო გრძელია გაშრობის დრო, მაგრამ ეს ხელს შეუწყობს მარწყვის მოხარშვას.
მოათავსეთ საცხობი ფურცელი პერგამენტის ქაღალდით, რათა მარწყვი არ იწებებოდეს.
დაალაგეთ მარწყვი:
მარწყვის ნაჭრები ერთ ფენად დადეთ საცხობ ფირფიტაზე, დარწმუნდით, რომ ნაჭრები ერთმანეთს არ ემთხვევა.
გააშრეთ მარწყვი:
მოათავსეთ საცხობი ფურცელი ღუმელში, იდეალურად შუა თაროზე.
დატოვეთ ღუმელის კარი ოდნავ ღია, რათა ტენიანობა არ გამოვიდეს. შეგიძლიათ კარში მოათავსოთ ხის კოვზი ან ღუმელისთვის უსაფრთხო საგანი, რათა ის გაიხსნას.
გამოაცხვეთ მარწყვი 4-6 საათის განმავლობაში, ნაჭრები გადაატრიალეთ ყოველ 1-2 საათში, რომ თანაბრად გაშრეს. დრო განსხვავდება თქვენი ნაჭრების ზომისა და სისქის და თქვენი ღუმელის ტემპერატურის მიხედვით.
პერიოდულად შეამოწმეთ მარწყვი. ისინი კეთდება მაშინ, როდესაც ისინი მშრალი და ტყავისფერია, ტენიანობის გარეშე.
გაგრილება და შენახვა:
გამხმარი მარწყვი საცხობ ფირფიტაზე დაუშვით, რომ მთლიანად გაცივდეს. გაგრილების შემდეგ შეინახეთ ჰერმეტულ კონტეინერში გრილ, მშრალ ადგილას 6-12 თვემდე.
რჩევები:
დატკბობა: თუ გსურთ უფრო ტკბილი ხმელი მარწყვი, შეგიძლიათ გაშრობის წინ მოაყაროთ დაჭრილი მარწყვი ცოტაოდენი თაფლით ან ნეკერჩხლის სიროფით. ეს არის სურვილისამებრ, რადგან მარწყვი უკვე ტკბილია, როდესაც ხმელია, მაგრამ მას შეუძლია სასიამოვნო შეხება შემატოს, თუ უფრო ტკბილ საჭმელს ანიჭებთ უპირატესობას.
შენახვა: გაშრობის შემდეგ მნიშვნელოვანია მარწყვის შენახვა ჰერმეტულ ჭურჭელში, რათა არ შეიწოვოს ტენიანობა და არ გახდეს ღეჭვა ან დაბნეული. შუშის ქილები, მტვერსასრუტით დალუქული ჩანთები ან Mylar-ის ჩანთები ჟანგბადის შთანთქმით არის შესანახი შესანიშნავი ვარიანტი.
გამოყენება: გამხმარი მარწყვი შესანიშნავია შვრიის ფაფას, გრანოლას, თრეილ მიქსში დასამატებლად ან დამოუკიდებლად საჭმელად. თქვენ ასევე შეგიძლიათ მათი რეჰიდრატაცია წყალში ან წვენში, რათა დაამატოთ სმუზი, ცომეული ან დესერტი.
ალტერნატიული მეთოდი: მზის გაშრობა
თუ თქვენ ცხოვრობთ თბილ, მშრალ კლიმატში, შეგიძლიათ მარწყვი მზეზეც გააშროთ. ამ მეთოდს უფრო მეტი დრო სჭირდება (რამდენიმე დღე), მაგრამ შეიძლება ეფექტური იყოს, თუ თქვენ გაქვთ შესაბამისი პირობები. დაჭრილი მარწყვი მოათავსეთ ეკრანზე ან ბადისებრ უჯრაზე და დატოვეთ მზეზე, დაფარული ნაჭრით ან ბადით მწერებისგან დასაცავად.
გამხმარი მარწყვის სახლში დამზადება ფანტასტიკური გზაა ახალი მარწყვის სიტკბოს შესანარჩუნებლად და ის ბევრად უფრო ჯანსაღია, ვიდრე მაღაზიაში შეძენილი ვერსიები, რომლებიც შეიძლება შეიცავდეს დამატებულ შაქარს ან კონსერვანტებს. მიირთვით ხელნაკეთი ხმელი მარწყვი!