კიბე არის კლასიკური ახლო აღმოსავლური კერძი, რომელიც მზადდება დაფქული ხორცის (როგორც წესი, ცხვრის ან საქონლის ხორცის), ბულგარული ხორბლისა და სხვადასხვა სანელებლების ნარევისგან. მას ხშირად აყალიბებენ ბურთულებად ან ღვეზელებად და შემწვარი, მაგრამ ასევე შეიძლება გამომცხვარი ან უმი მირთმევა (კიბე ნაიეს შემთხვევაში). კიბე უგემრიელესი და მრავალმხრივი კერძია, რომელიც შესანიშნავია როგორც მადის, საჭმლის ან მთავარი კერძი. აქ არის კიბის რეცეპტი ქონდარი ხორცის შიგთავსით და ხრაშუნა ქერქით.
კიბეჰის რეცეპტი
ინგრედიენტები:
1 ½ ჭიქა წვრილი ბულგარული ხორბალი (სასურველია #1 კლასის)
1 ფუნტი ძროხის ან ცხვრის ხორცი (ან ორივეს კომბინაცია)
1 პატარა ხახვი, წვრილად გახეხილი ან წვრილად დაჭრილი
1 ჩაის კოვზი მარილი
½ ჩაის კოვზი შავი პილპილი
½ ჩაის კოვზი დაფქული წიწაკა
½ ჩაის კოვზი დაფქული დარიჩინი
¼ ჩაის კოვზი დაფქული კუმინი (სურვილისამებრ)
2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი (დამატებული ტენიანობისთვის, სურვილისამებრ)
¼ ჭიქა ახალი ოხრახუში, წვრილად დაჭრილი
ყინულის წყალი (როგორც საჭიროა ბულგარული ნარევის დასატენად)
შევსებისთვის:
1 ფუნტი ძროხის ან ცხვრის ხორცი
1 პატარა ხახვი, წვრილად დაჭრილი
2 სუფრის კოვზი ფიჭვის კაკალი (სურვილისამებრ, დამატებითი არომატისთვის და ხრაშუნისთვის)
1 ჩაის კოვზი წიწაკა
½ ჩაის კოვზი დარიჩინი
მარილი და პილპილი, გემოვნებით
2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი
¼ ჭიქა ახალი ოხრახუში, წვრილად დაჭრილი
2 სუფრის კოვზი ბროწეულის მელასი (სურვილისამებრ, მატებს სასიამოვნო სიტკბოს და სიღრმეს)
ინსტრუქციები:
ნაბიჯი 1: მოამზადეთ Kibbeh Shell
დაასველეთ ბულგარული:
ბულგარული ხორბალი მოათავსეთ თასში და გადააფარეთ თბილი წყლით. გააჩერეთ დაახლოებით 15-20 წუთის განმავლობაში, სანამ არ დარბილდება და ადიდდება. გადაწურეთ ზედმეტი წყალი და გამოწურეთ ტენიანობა ხელებით ან სუფთა სამზარეულოს პირსახოცით.
შეურიეთ ბულგური დაფქულ ხორცს:
დიდ თასში შეურიეთ გაჟღენთილი ბულგური დაფქულ ხორცს (ძროხის ან ცხვრის). ხელებით ყველაფერი კარგად აურიეთ ერთმანეთში.
დაუმატეთ ხახვი, მარილი, შავი პილპილი, წიწაკა, დარიჩინი და კუმინი (თუ იყენებთ). აურიეთ ნარევი ხელებით დაახლოებით 5-10 წუთის განმავლობაში, რათა მიიღოთ გლუვი, ცომის მსგავსი კონსისტენცია. თუ ნარევი ძალიან მშრალია, დაამატეთ ცოტაოდენი ყინულის წყალი თითო სუფრის კოვზით, რათა ხელი შეუწყოს მას ერთმანეთთან შეკავშირებას.
მას შემდეგ, რაც ნარევი გლუვი გახდება, დაამატეთ ზეითუნის ზეთი (თუ იყენებთ) და შეურიეთ ოხრახუში. ნარევი დაფარეთ და შიგთავსის მომზადების დროს გადადგით.
ნაბიჯი 2: მოამზადეთ შევსება
მოხარშეთ ხორცი და ხახვი:
ტაფაში საშუალო ცეცხლზე გააცხელეთ 2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი. დაუმატეთ დაჭრილი ხახვი და მოშუშეთ დარბილებამდე, დაახლოებით 3-4 წუთის განმავლობაში.
ტაფაზე დავამატოთ დაფქული ხორცი და მოვშუშოთ, კოვზით დავასხათ, სანამ არ გახდება ყავისფერი და სრულად მოხარშული, დაახლოებით 8-10 წუთის განმავლობაში. საჭიროების შემთხვევაში გადაწურეთ ზედმეტი ცხიმი.
შევაზილოთ შევსება:
მოხარშულ ხორცს დაუმატეთ წიწაკა, დარიჩინი, მარილი და პილპილი, აურიეთ.
თუ ფიჭვის თხილს იყენებთ, შებრაწეთ ისინი მშრალ ტაფაზე საშუალო ცეცხლზე, სანამ ოქროსფერი არ გახდება და შემდეგ დაამატეთ ხორცის ნარევს. (ალტერნატიულად, თუ გსურთ, შეგიძლიათ დაამატოთ ფიჭვის კაკალი პირდაპირ შიგთავსში.)
შეურიეთ ახალი ოხრახუში და ბროწეულის მელასი (გამოყენების შემთხვევაში). აურიეთ სანამ ყველაფერი კარგად არ ერთობიან და ამოიღეთ შიგთავსი ცეცხლიდან. კიბეს ჩაყრამდე ოდნავ გაცივდეს.
ნაბიჯი 3: ფორმის კიბე
დააფორმეთ კიბეს ჭურვები:
დაასველეთ ხელები ცივი წყლით, რათა არ დაწებოთ. აიღეთ მცირე მუჭა ბულგარული ნარევი და ჩამოაყალიბეთ ბურთი, შემდეგ გააკეთეთ ხვრელი ცენტრში თითით ან ცერით.
ნაზად დააჭირეთ ბურთის გვერდებს, რომ შექმნათ ღრუ, შექმენით პატარა თასის ფორმა. ეს იქნება კიბის გარე გარსი.
აიღეთ დაახლოებით 1-2 სუფრის კოვზი გაციებული შიგთავსი და ჩაყარეთ ჩაღრმავებულ ნაჭუჭში. კიდეები შეახვიეთ ერთმანეთს და გაასუფთავეთ კიბე ისე, რომ შიგთავსი მთლიანად ბულგარულ ნარევში მოხვდეს. მიაქციეთ მას ოვალური ან ფეხბურთის მსგავსი ფორმა. გაიმეორეთ დარჩენილი ინგრედიენტებით.
შეწვით ან გამოაცხვეთ კიბე:
შეწვა: გააცხელეთ მცენარეული ზეთი ღრმა ტაფაში ან ქვაბში საშუალო და მაღალ ცეცხლზე. ფრთხილად შეწვით კიბე ნაწილებად დაახლოებით 4-6 წუთის განმავლობაში, დროდადრო გადაატრიალეთ, სანამ ოქროსფერი არ გახდება და ყველა მხრიდან ხრაშუნა გახდება.
გამოცხობა: წინასწარ გააცხელეთ ღუმელი 375°F (190°C) ტემპერატურაზე. საცხობ ფირფიტას მსუბუქად წაუსვით ცხიმი ან დააფინეთ პერგამენტის ქაღალდი. დაალაგეთ კიბე ფურცელზე და წაუსვით ზეითუნის ზეთი. გამოაცხვეთ დაახლოებით 20-25 წუთის განმავლობაში, გადააბრუნეთ შუაზე, სანამ ოქროსფერი და ხრაშუნა არ გახდება.
ნაბიჯი 4: მიირთვით
მიირთვით კიბე ცხელი იოგურტის ან ტაჰინის სოუსით, ან მიირთვით უფრო დიდი სპრეის ნაწილად ჰუმუსით, ტაბულესა და პიტას პურით.
მორთეთ დამატებითი ახალი ოხრახუშით და ლიმონის წვენით დამატებითი სიკაშკაშისთვის.
რჩევები:
გაყინვა კიბე: შეგიძლიათ მოხარშული კიბე გაყინოთ შეწვამდე ან გამოცხობამდე. დაალაგეთ ისინი ერთ ფენად საცხობ ფირფიტაზე და გაყინეთ გამაგრებამდე, შემდეგ გადაიტანეთ საყინულე ტომარაში 3 თვემდე. შეწვით ან გამოაცხვეთ ისინი პირდაპირ გაყინულიდან, დაამატეთ რამდენიმე წუთი მომზადების დროს.
ვეგეტარიანული ვარიანტი: ვეგეტარიანული ვერსიისთვის შეგიძლიათ შეცვალოთ ხორცის შიგთავსი მოშუშული სოკოს, ისპანახისა და თხილის ნარევით ან სცადოთ ოსპის შემწვარი შიგთავსი.