ქოქოსის იოგურტის სახლში რძის პროდუქტების გარეშე დამზადება საოცრად მარტივია და მას მხოლოდ რამდენიმე მარტივი ინგრედიენტი სჭირდება. ეს რეცეპტი იძლევა ნაღების, ცხარე იოგურტს, რომელიც მდიდარია პრობიოტიკებით და იდეალურია მათთვის, ვინც მიჰყვება რძის, ვეგანურ ან უგლუტენო დიეტას. აი, როგორ გააკეთოთ ის:
ინგრედიენტები:
1 ქილა (13,5 უნცია ან 400 მლ) ქოქოსის სრულცხიმიანი რძე (უშაქრო, ცხიმიანი კრემისთვის)
2 სუფრის კოვზი აგარის ფხვნილი (ან 1 სუფრის კოვზი აგარის ფანტელები, შესქელებისთვის და კონსისტენციისთვის)
1-2 სუფრის კოვზი ნეკერჩხლის სიროფი ან სასურველი დამატკბობელი (სურვილისამებრ, სიტკბოსათვის)
1 პრობიოტიკური კაფსულა (ან 1/4 ჩაის კოვზი უცხიმო იოგურტი)
1 ჩაის კოვზი ვანილის ექსტრაქტი (სურვილისამებრ, არომატისთვის)
ინსტრუქციები:
მოამზადეთ ქოქოსის რძე:
კარგად შეანჯღრიეთ ქოქოსის რძის ქილა, რომ კარგად შეურიოთ. ჩაასხით ქოქოსის რძე საშუალო ზომის ქვაბში და დადგით საშუალო ცეცხლზე.
გასქელეთ აგარ აგარით (სურვილისამებრ, მაგრამ რეკომენდებულია):
კლასიკური იოგურტის ტექსტურის მისაღებად, ქოქოსის რძეს დაუმატეთ აგარ აგარის ფხვნილი. კარგად აურიეთ, რომ სრულად დაიშალა.
მიღებული მასა მიიყვანეთ ადუღებამდე და ადუღეთ დაახლოებით 3-5 წუთის განმავლობაში, მუდმივად ურიეთ. აგარი ხელს შეუწყობს იოგურტის გასქელებას და მისცეს მას სწორი ტექსტურა.
თუ ფხვნილის ნაცვლად აგარის ფანტელებს იყენებთ, ნარევი უნდა ადუღოთ დაახლოებით 10 წუთის განმავლობაში, რათა ფანტელები მთლიანად დაიშალა.
გაატკბილეთ იოგურტი (სურვილისამებრ):
თუ თქვენ გირჩევნიათ ოდნავ ტკბილი იოგურტი, დაამატეთ ნეკერჩხლის სიროფი, აგავა ან თქვენი არჩევანის სხვა დამატკბობელი. ურიეთ სანამ არ დაიშლება.
გააგრილეთ ნარევი:
როგორც კი ქოქოსის რძე შესქელდება, გადმოდგით ცეცხლიდან. გააცივეთ დაახლოებით 110°F (43°C) ტემპერატურამდე. ეს არის ოპტიმალური ტემპერატურა პრობიოტიკების დასამატებლად (თუ ძალიან ცხელია, მას შეუძლია ცოცხალი კულტურების მოკვლა).
დაამატეთ პრობიოტიკები:
გახსენით პრობიოტიკური კაფსულა(ები) და დაასხით ფხვნილი გაცივებულ ქოქოსის რძის ნარევში. თუ გსურთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ მაღაზიაში შეძენილი რძის პროდუქტების გარეშე იოგურტი, თუ გსურთ (რაოდენობის შესახებ ინსტრუქციებისთვის შეამოწმეთ პაკეტი).
ნაზად აურიეთ რომ გაერთიანდეს. დარწმუნდით, რომ არ აურიოთ ძალიან აგრესიულად, რადგან გსურთ შეინარჩუნოთ ცოცხალი ბაქტერიები პრობიოტიკებისგან.
იოგურტის ინკუბაცია:
ჩაასხით ნარევი სუფთა მინის ქილაში ან თასში. გადააფარეთ იგი თავისუფლად სახურავით, ტილოთი ან სუფთა სამზარეულოს პირსახოცით, რათა ჰაერი მიედინება. თუ თქვენ გაქვთ იოგურტის მწარმოებელი, გამოიყენეთ იგი მწარმოებლის ინსტრუქციის მიხედვით.
დუღილისთვის ქილა მოათავსეთ თბილ გარემოში, რათა იოგურტი დადუღდეს. დუღილის იდეალური ტემპერატურაა 100°F-დან 110°F-მდე (38°C - 43°C). თუ არ გაქვთ იოგურტის შემქმნელი, შეგიძლიათ მოათავსოთ ქილა ღუმელში, სადაც განათებაა ჩართული (ჩვეულებრივ, განათება უზრუნველყოფს საკმარის სითბოს), ან გამოიყენეთ გამაგრილებელი თბილი წყლით, რომ შეინარჩუნოთ ტემპერატურა სტაბილურად.
გააჩერეთ იოგურტი 12-24 საათის განმავლობაში, იმისდა მიხედვით, თუ რამდენად გემრიელია. რაც უფრო დიდხანს დუღდება, მით უფრო მკვრივი და სქელი გახდება. დააგემოვნეთ 12 საათის შემდეგ, რათა ნახოთ, მოგეწონება თუ არა.
გააცივეთ იოგურტი:
დუღილის შემდეგ იოგურტი შედგით მაცივარში მინიმუმ 4 საათით (სასურველია ღამით). ეს ხელს შეუწყობს მის გასქელებას და საბოლოო ტექსტურის განვითარებას.
მიირთვით:
როგორც კი გაცივდება, თქვენს ქოქოსის იოგურტს უნდა ჰქონდეს კრემისებური, სქელი კონსისტენცია. სუფრაზე მიტანის წინ ურიეთ.
მიირთვით ახალ ხილთან, გრანოლასთან, თხილთან, ან თაფლის ან ნეკერჩხლის სიროფთან ერთად, ან გამოიყენეთ როგორც საფუძველი სმუზის, პარფეის ან რძის პროდუქტების გარეშე დესერტებისთვის.
შენახვა:
შეინახეთ ქოქოსის იოგურტი ჰერმეტულ კონტეინერში მაცივარში 1-2 კვირამდე. თუ შენახვის დროს ცოტათი გამოეყოფა, გამოყენებამდე უბრალოდ აურიეთ.
რჩევები წარმატებისთვის:
Agar Agar: ეს არის სურვილისამებრ, მაგრამ ეს ხელს უწყობს თანმიმდევრულობას. თუ უპირატესობას ანიჭებთ უფრო იოგურტს (კეფირის მსგავსი), შეგიძლიათ გამოტოვოთ აგარი.
პრობიოტიკები: გამოიყენეთ მაღალი ხარისხის რძის პროდუქტებისგან თავისუფალი პრობიოტიკური კაფსულა, ან იპოვეთ რძის პროდუქტების გარეშე იოგურტის სტარტერის კულტურა ონლაინ ან ჯანსაღი საკვების მაღაზიებში.
დუღილის დრო: თუ მოგწონთ ძალიან რბილი იოგურტი, შეწყვიტეთ დუღილი 12 საათის შემდეგ. უფრო ძლიერი, ტანჯის არომატისთვის, 24 საათის განმავლობაში ადუღეთ.
ეს მარტივი, ხელნაკეთი ქოქოსის იოგურტი არის კრემისებრი, მცენარეული ალტერნატივა რძის იოგურტისა და ის სავსეა ნაწლავებისთვის სასარგებლო პრობიოტიკებით. ისიამოვნეთ!