ხახვის ჯემი არის ქონდარი-ტკბილი სუნელი, რომელიც მატებს სიღრმეს და სიმდიდრეს ბევრ კერძს. შესანიშნავია ტოსტებზე, ბურგერებზე, სენდვიჩებზე გასავრცელებლად ან შემწვარ ხორცთან და ყველთან ერთად. აქ არის მარტივი და გემრიელი რეცეპტი საკუთარი ხელნაკეთი ხახვის ჯემის მოსამზადებლად:
ინგრედიენტები:
4 დიდი ხახვი (ყვითელი, წითელი ან ნაზავი, თხლად დაჭრილი)
2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი (ან კარაქი, სიმდიდრისთვის)
1/4 ჭიქა ბალზამიანი ძმარი
1/4 ჭიქა ყავისფერი შაქარი (ან ნეკერჩხლის სიროფი განსხვავებული სიტკბოსთვის)
1/4 ჭიქა წითელი ღვინო (სურვილისამებრ) ან წყალი (მინანქრობისთვის)
1/4 ჩაის კოვზი მარილი (ან გემოვნებით)
1/4 ჩაის კოვზი შავი პილპილი (ახლად დაფქული)
1-2 ყლორტი ახალი thyme (ან 1 ჩაის კოვზი ხმელი thyme)
1/2 ჩაის კოვზი დიჟონის მდოგვი (სურვილისამებრ, ცოტა ტანისთვის)
1 სუფრის კოვზი სოიოს სოუსი (სურვილისამებრ, უმამის სიღრმისთვის)
ინსტრუქციები:
მოამზადეთ ხახვი:
გაფცქვენით და თხლად დაჭერით ხახვი. ნაჭრები უნდა იყოს შედარებით ერთგვაროვანი, რათა უზრუნველყოს თანაბარი მომზადება.
ხახვი კარამელიზაცია:
გააცხელეთ 2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი დიდ ტაფაზე ან მძიმე ფსკერზე საშუალო ცეცხლზე. როგორც კი გაცხელდება, დაუმატეთ ხახვი.
დროდადრო აურიეთ, ხახვი მოხარშეთ ნელა დაახლოებით 20-30 წუთის განმავლობაში. მიზანია ხახვის კარამელიზაცია, რაც მურაბას მდიდარ, ტკბილ გემოს მისცემს. იყავით მომთმენი და შეინახეთ სითბო საკმარისად დაბალი, რათა თავიდან აიცილოთ წვა; საჭიროების შემთხვევაში, დაამატეთ წყალი, რათა თავიდან აიცილოთ წებოვანი.
ხშირად აურიეთ ხახვი, გაფცქვენით ნებისმიერი ყავისფერი ნაჭრები, რომლებიც წარმოიქმნება ტაფის ძირში (ეს მატებს გემოს!).
დაამატეთ შაქარი და ძმარი:
მას შემდეგ, რაც ხახვი ღრმად ოქროსფერი და კარამელიზდება, შეურიეთ ყავისფერი შაქარი და ბალზამიანი ძმარი. ძმარი ხელს შეუწყობს სიტკბოს დაბალანსებას და მურაბას მკვეთრ სიღრმეს შემატებს.
თუ წითელ ღვინოს იყენებთ, დაუმატეთ ახლავე ძმართან ერთად, რომ ჭურჭელი გაასუფთაოთ (კარამელიზებული ნაჭრების გახეხვა).
მოხარშეთ ჯემი:
შეამცირეთ ცეცხლი დაბალ ცეცხლზე და დატოვეთ ნარევი ადუღებამდე, დროდადრო აურიეთ. ადუღეთ და შესქელდეს კიდევ 20-30 წუთი. ხახვი უნდა გახდეს რბილი და ჯემური, ხოლო სითხეები უნდა შემცირდეს სიროფის კონსისტენციამდე. თუ ნარევი იწყებს წებოვნებას, შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა წყალი ან ღვინო, რომ გაფხვიერდეს.
გასინჯეთ ჯემი მოხარშვისას და შეცვალეთ სუნელი მარილით, პილპილით და ცოტა დიჟონის მდოგვით, თუ ცოტა მეტი ტანზე გინდათ. სურვილის შემთხვევაში დაამატეთ სოიოს სოუსი დამატებითი უმამისთვის.
დასრულების შტრიხები:
მას შემდეგ, რაც ჯემი სქელ კონსისტენციას მიაღწევს, გადმოდგით ტაფა ცეცხლიდან. შეურიეთ ახალი ხახვი (ან ჩირი) და მურაბა ოდნავ გაგრილეთ.
შეინახეთ და მიირთვით:
ხახვის ჯემი ჰერმეტულ ქილაში ან ჭურჭელში გადატანამდე გააციეთ ბოლომდე. მაცივარში ინახება 2 კვირამდე.
მიირთვით ხახვის ჯემი სენდვიჩებზე, ბურგერებზე, შემწვარ ხორცზე, ან ყველის თეფშების, შემწვარი ბოსტნეულის ან ჭურჭლის დაფებისთვის.
ვარიაციები და დამატებები:
ცხარე ხახვის ჯემი: დაუმატეთ მწიკვი წითელი წიწაკის ფანტელები ან წვრილად დაჭრილი ჯალაპენო, რომ ჯემს ოდნავ გაცხელდეს.
მწვანილის ვარიაციები: სცადეთ დაამატოთ როზმარინი ან სალბი თიმის ნაცვლად განსხვავებული გემოს პროფილისთვის.
ხილის დანამატები: ხილის მოსახვევისთვის ხახვთან ერთად დაამატეთ წვრილად დაჭრილი ვაშლი, ლეღვი ან ქიშმიში.
სერვისის შემოთავაზებები:
ყველის თეფშები: ხახვის ჯემი შეურიეთ მკვეთრ ყველს, როგორიცაა ჩედარი, თხის ყველი ან ლურჯი ყველი.
სენდვიჩები და ბურგერი: წაუსვით ტოსტ პურს ან ზემოდან მოაყარეთ ბურგერი გემოს დამატებით.
შემწვარი ხორცი: მიირთვით შემწვარ ქათმის, ღორის ან საქონლის ხორცთან ერთად, როგორც ქონდარი-ტკბილი სუნელი.
ხახვის ჯემი ერთ-ერთია იმ უბრალო, მაგრამ ღრმად არომატული სანელებლებიდან, რომელსაც შეუძლია თითქმის ნებისმიერი კერძის ამაღლება - როგორც კი მოამზადებთ, მოგინდებათ მისი წასმა ყველაფერზე!