ხრაშუნა აზიური კიტრის სალათი მსუბუქი, გამაგრილებელი და უგემრიელესი ვარიანტია, რომელიც იდეალურად ეხამება აზიურ კერძებს ან დამოუკიდებელ საჭმელადაც შეიძლება მიირთვათ.
ინგრედიენტები:
2 საშუალო ზომის კიტრი (უმჯობესია ინგლისური ან სპარსული კიტრი, რადგან თესლები მცირე აქვს)
1 ჩაის კოვზი მარილი (კიტრის წყლის გამოსაშვებად)
2 სუფრის კოვზი ბრინჯის ძმარი (ან ლაიმის/ლიმონის წვენი)
1 სუფრის კოვზი სოიოს სოუსი
1 ჩაის კოვზი შავი ან თეთრი სეზამის თესლები
1-2 ჩაის კოვზი თაფლი ან აგავას სიროფი
1 ჩაის კოვზი ქუნჯუთის ზეთი (აუცილებლად!)
1 კბილი ნიორი (დაჭყლეტილი ან წვრილად დაჭრილი)
½ ჩაის კოვზი ჩილი ფანტელები (სურვილისამებრ, თუ გიყვარს ოდნავ მწარე)
1-2 სუფრის კოვზი მწვანე ხახვი (დაჭრილი)
მომზადების ინსტრუქცია:
1. კიტრის მომზადება
კიტრი გაჭერით შუაზე და დაჭერით სქელ ნაჭრებად ან ჩაქუჩით მსუბუქად ჩაჭყლეტეთ, რომ უკეთ შეიწოვოს მარინადი.
მოაყარეთ მარილი და დატოვეთ 10-15 წუთით, რათა ზედმეტი წყალი გამოვიდეს.
შემდეგ გაწურეთ ხელით ან ქაღალდის ხელსახოცით მოამშრალეთ.
2. მარინადის მომზადება
პატარა თასში აურიეთ ბრინჯის ძმარი, სოიოს სოუსი, თაფლი (ან აგავა), ქუნჯუთის ზეთი, ნიორი და ჩილი ფანტელები.
დაამატეთ მწვანე ხახვი და სეზამის თესლები.
3. ყველაფერი ერთად
კიტრი მოათავსეთ დიდ თასში და მოასხით მომზადებული სოუსი.
მოურიეთ და დატოვეთ მაცივარში 10-15 წუთით, რომ უკეთ შეიწოვოს არომატები.
💡 რჩევები:
✅ თუ გსურთ უფრო ხრაშუნა ტექსტურა, კიტრი მარილის შემდეგ წყლით გარეცხეთ და კარგად გაამშრალეთ.
✅ თუ უფრო ხორციანი გემო მოგწონთ, დაამატეთ ცოტა ოხრახუში, არაქისი ან დაჭრილი ჩაშუშული სოკო.
✅ უფრო ცხარე ვარიანტისთვის – დაამატეთ ცოტაოდენი გოჭი ჯანგ (Gochujang) ან სრირაჩა.