ბულგარული წიწაკის სალათები გამოირჩევა ფერადოვნებით, სიტკბოთი და ტექსტურის მრავალფეროვნებით. ის შეიძლება იყოს შემწვარი, ნედლი, პიკანტური, მჟავე, სოუსიანი ან თუნდაც თხილის ელემენტით გამდიდრებული. ქვემოთ გთავაზობ რამდენიმე განსხვავებულ და საინტერესო ვარიაციას:
1. კლასიკური შემწვარი ბულგარული წიწაკის სალათი
ინგრედიენტები:
შემწვარი ბულგარული წიწაკა (სასურველია წითელი და ყვითელი)
ნიორი
ზეითუნის ზეთი
ლიმონის წვენი ან ძმარი
ზღვის მარილი
მახასიათებელი: არომატული და მარტივი. იდეალურია გრილზე შემწვარი წიწაკით.
2. ბულგარული წიწაკა ფეტათი და პომიდორით
ინგრედიენტები:
ახალი ბულგარული წიწაკა
ჩერი პომიდორები
ფეტა ყველი
ორეგანო ან რეჰანი
ზეითუნის ზეთი
შავი პილპილი
მახასიათებელი: ხმელთაშუა ზღვის სტილის მსუბუქი და არომატული სალათი.
3. ბულგარული წიწაკა და ბადრიჯანი კავკასიური სტილში
ინგრედიენტები:
შემწვარი ბულგარული წიწაკა
შემწვარი ბადრიჯანი
ნიორი
ნიგოზის პასტა
ძმარი ან ლიმონის წვენი
ახალი ქინძი
მახასიათებელი: მკვეთრი და მდიდარი არომატით, ტრადიციული ქართული/კავკასიური მოტივით.
4. ბულგარული წიწაკა ქინოთი და ავოკადოთი
ინგრედიენტები:
ახალი ბულგარული წიწაკა
მოხარშული ქინოა
ავოკადო
მწვანე ხახვი
ლაიმის წვენი
პიტნა ან ქინძი
მახასიათებელი: ვეგანური, ცილებით მდიდარი და ძალიან გამაგრილებელი ვარიანტი.
5. ბულგარული წიწაკა სოიოს სოუსით (აზიური სტილი)
ინგრედიენტები:
ბულგარული წიწაკა (თხლად დაჭრილი)
სოიოს სოუსი
ნიორი
თხილი ან სეზამის თესლი
ლაიმის წვენი
წითელი ჩილი (სურვილისამებრ)
მახასიათებელი: ოდნავ პიკანტური და არაჩვეულებრივად სურნელოვანი. იდეალურია აზიური კერძების გვერდით.
6. თბილი ბულგარული წიწაკა ჩიზთან და ბალზამიკთან
ინგრედიენტები:
გრილზე შემწვარი წიწაკა
მოცარელა ან ბურატა
ბალზამიკის ძმარი ან კრემი
ახალი რეჰანი
ზღვის მარილი
მახასიათებელი: ნაზი, რბილი და ტკბილ-მჟავე ნოტებით გაჯერებული სალათი.