ხილი სალათებში იდეალურად ამდიდრებს გემოს და ტექსტურას, რადგან მისი ტკბილი, მჟავე და ცოცხალი არომატები მრავალფეროვნებას შემოაქვს და სალათებს უფრო დამაინტრიგებელ და საინტერესო ხასიათს აძლევს. ასეთ სალათებში ხშირად გვხვდება კომბინაციები მწვანე ბოსტნეულთან, თხილეულთან და სხვა ინგრედიენტებთან. გთავაზობთ რამდენიმე სალათს, რომელშიც ხილი прекрасно უხდება:
1. სალათი ავოკადოთი და ციტრუსებით
ინგრედიენტები:
ავოკადო – 1 ცალი (დაჭრილი)
გრანატუმი (ან წითელი პომიდორი) – 1 ცალი
ფორთოხალი – 1 ცალი (დაჭრილი)
ქიშმიში – 2 ს.კ.
შავი პილპილი
ზეითუნის ზეთი – 1-2 ს.კ.
ლიმონის წვენი
მომზადების წესი:
ავოკადო, გრანატუმი, ფორთოხალი და ქიშმიში დაასხით თასში.
დაამატეთ ზეითუნის ზეთი და ლიმონის წვენი.
შავი პილპილით დააგემოვნეთ.
აურიეთ და მიირთვით.
2. ტკბილი მწვანე სალათი მარწყვით
ინგრედიენტები:
ახალი მწვანე სალათის ფოთლები (რomaine, spinach ან სხვა) – 2 ჭიქა
მარწყვი – 5-6 ცალი (ჩაჭრილი)
თხილი (მოცარელა ან პეკანი) – 1/4 ჭიქა
ყვითელი ან ფორთოხლის პომიდორი – 1 ცალი (დაჭრილი)
ბალზამიკო – 1 ს.კ.
ზეითუნის ზეთი – 1 ს.კ.
მომზადების წესი:
მწვანე სალათი და მარწყვი მოათავსეთ დიდ თასში.
დაამატეთ თხილი და პომიდორი.
ზეითუნის ზეთი და ბალზამიკო დაასხით და აურიეთ.
მიირთვით.
3. სალათი გრანატუმით და ნიგოზით
ინგრედიენტები:
გრანატუმი – 1 ცალი (დაშლილი)
ნიგოზი – 1/4 ჭიქა (გახეხილი)
ახალი მწვანილი (ქინძი ან პიტნა) – 1/4 ჭიქა
ფეტა ყველი – 50 გრ
ზეითუნის ზეთი – 2 ს.კ.
შავი პილპილი და მარილი
მომზადების წესი:
გრანატუმი დაყარეთ თასში.
დაამატეთ ნიგოზი და პიტნა.
თხლად დაჭერით ფეტა და დაამატეთ.
ზეითუნის ზეთი, მარილი და პილპილი მიამატეთ.
აურიეთ და მიირთვით.
4. ბოსტნეულის და ხილის კომბინაცია (კარტოფილი, მაყვალი და ჟოლო)
ინგრედიენტები:
კარტოფილი – 3-4 ცალი (მოხარშული და დაჭრილი)
მაყვალი – 1/2 ჭიქა
ჟოლო – 1/2 ჭიქა
ახალი მწვანე ხახვი – 1 ცალი (დაჭრილი)
შაქარი – 1 ს.კ. (სურვილისამებრ)
ზეთი და ლაიმის წვენი
მომზადების წესი:
კარტოფილი დაახარისხეთ თასში.
მაყვალი და ჟოლო დაამატეთ.
მწვანე ხახვი და ზეთი დაამატეთ.
ლაიმის წვენი და შაქარი შეურიეთ.
ყველაფერი აურიეთ და მიირთვით.
5. სალათი თხილით და ყურძნით
ინგრედიენტები:
ყურძენი (მწვანე ან შავი) – 1 ჭიქა (გაჭრილი)
თხილი – 1/4 ჭიქა (გამოიყენეთ პეკანი ან არაქისი)
ნარინჯის ტკბილი წვენი – 2 ს.კ.
თხილმომატებული ძმარი (ბალზამიკო ან ვაზის ძმარი) – 1 ს.კ.
შავი პილპილი
მომზადების წესი:
ყურძენი დაჭერით და თხილთან ერთად მოათავსეთ თასში.
დაამატეთ ნარინჯის წვენი და ძმარი.
შავი პილპილით დააგემოვნეთ.
აურიეთ და მიირთვით.
6. ჯუნგლის ხილის სალათი (ან tropical fruit salad)
ინგრედიენტები:
ანანასი – 1/2 ცალი (დაჭრილი)
Mango – 1 ცალი (დაჭრილი)
კივი – 2 ცალი (დაჭრილი)
ბანანი – 1 ცალი (დაჭრილი)
პიტნა – რამდენიმე ფოთოლი
ლიმონის ან ლაიმის წვენი – 2 ს.კ.
მომზადების წესი:
ყველა ხილი დაჭერით და მოათავსეთ თასში.
დაამატეთ ლიმონის ან ლაიმის წვენი.
პიტნა დაჭერით და დაამატეთ.
აურიეთ და მიირთვით.