ძირითადად ლუდის ქილების სამგვარ ფერს ვხვდებით - ყავისფერს მწვანეს ან უფერულს.
ექსპერტები თვლიან, რომ ლუდი გემოს მუქი ფერის, ანუ ყავისფრად შეფერილ ჭურჭელში უფრო ინარჩუნებს, სადაც მზის სხივები ნაკლებად აღწევს.
ყავისფერი იცავს ლუდს ულტრაიისფერი სხივების ზემოქმედებისგან და ხელს უშლის გემოს ცვლილებებს, მაშინ როდესაც მწვანე და უფერული ბოთლები საერთოდ არ იცავენ ლუდს. ყველაზე ეფექტურად ლუდს სინათლისგან ალუმინის ქილა იცავს.
სინათლეზე ლუდი ფერს იცვლის და ულტრაიისფერი სხივების ზემოქმედების შემდეგ მოლეკულები ლუდის სიმწარეს განაპირობებენ.